Митні перевірки відновлюються з 1 травня 2024 року: що потрібно знати бізнесу

Митні перевірки відновлюються з 1 травня 2024 року: що потрібно знати бізнесу

Верховна Рада України прийняла законопроект № 9456, який скасовує мораторій на митні перевірки та вносить суттєві зміни до Митного кодексу.

Митні перевірки відновлюються

Про проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану» № 9456 останні два місяці пишуть усі митні адвокати. 

Незважаючи на назву, він стосується не лише питань оформлення біометану, а, фактично, скасовує існуючий мораторій на митні перевірки. 

Нагадаємо, що до 1 травня 2024 року діяли норми, згідно яких документальні перевірки дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, зокрема щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, під час воєнного стану не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються. 

Ми пропонуємо вам ознайомитися з ключовими моментами законопроекту № 9456 та оцінити, які зміни він приносить для бізнесу.

 

Що змінюється: 

 

Відновлення митних перевірок: 

З 1 травня 2024 року митні органи зможуть проводити планові та позапланові перевірки, зустрічні звірки. 

 

Продовження незавершених перевірок: 

Перевірки, які розпочалися до 24.02.2022 року, але не були завершені, можуть бути продовжені. 

 

Надання результатів перевірок: 

Митні органи мають право протягом 60 днів з дня набрання чинності законопроектом надіслати акти (довідки) про результати перевірок, заперечення до актів перевірок, податкові повідомлення-рішення, вручення яких не було завершено до 24.02.2022 року. 

 

Умови проведення перевірок: 

Перевірки можуть бути розпочаті лише за наявності безпечних умов для їх проведення, включаючи безпечний доступ до документів, допуск до приміщень підприємств, проведення інвентаризацій, відбору проб/зразків товарів тощо.

 

Підприємства, які підлягають перевіркам: 

До квартальних планів-графіків документальних планових виїзних перевірок митного органу в 2024 році можуть бути включені: 

  • підприємства, які імпортують підакцизні товари та товари, подібні до тих, щодо яких застосовуються особливі види мита;
  • підприємства, які експортують товари, на які законом встановлено вивізне мито;
  • підприємства, які оформили митні декларації із звільненням від сплати митних платежів, використанням пільг, розстроченням сплати митних платежів; 
  • підприємства, щодо яких наявна інформація про декларування складових митної вартості не в повному обсязі;
  • підприємства, щодо яких наявна інформація про порушення правил класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД;
  • підприємства, щодо яких наявна інформація щодо недостовірного декларування країни походження, що впливає на надходження митних платежів до бюджету. 

 

Оприлюднення планів перевірок: 

Квартальні плани-графіки документальних планових виїзних перевірок митного органу будуть оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Держмитслужби України. Крім того, митні органи зможуть використовувати матеріали, що накопичені ними протягом воєнного стану, для планування перевірок. 

 

Мораторій на перевірки: 

Тимчасово, з 1 травня 2024 року, не будуть проводитися перевірки: 

  • щодо компаній, які ввезли в Україну товари, визнані гуманітарною допомогою; 
  • щодо компаній, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться активні бойові дії.

 

Важливо:

Ця новина не є юридичною консультацією.  Якщо у вас виникнуть будь-які питання, будь ласка, звертайтеся до нашого митного адвоката в Одесі.